Columns

Door Arie Nijman

Al sinds jaar en dag moeten kandidaten voor een vleugelvliegbrevet diverse overtrek-oefeningen juist kunnen uitvoeren. Niks mis mee natuurlijk, hartstikke belangrijk. Je moet als vlieger het lage-snelheidsgebied van je vliegtuig verkennen om er veilig mee om te kunnen gaan in  start, nadering en landing en om het te herkennen als het zich eens onverwachts aandient. Dat dient de veiligheid en is daarmee terecht een wezenlijk onderdeel van de opleiding en van het examen.

In mijn vliegopleiding, bijna 30 jaar geleden, was dat uiteraard ook al het geval. Wel was er...

Door Arie Nijman

"But I, being poor, have only my dreams; I have spread my dreams under your feet; Tread softly because you tread on my dreams.”

De schrijver dezes zou onlangs 150ste verjaardag hebben gevierd. Het is de Ierse dichter William B. Yeats. Zijn woorden passen nog naadloos in deze tijd om de simpele reden dat luchtvaart en dromen onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

Wie denkt dat vliegen alleen voor stoere meiden en macho gasten is heeft het mis – het zijn de dromers die het luchtruim kiezen. Nee, dat zullen ze natuurlijk niet...

Door Arie Nijman

Omdat het weer ons in de lage landen nogal eens beperkt in onze vliegmogelijkheden zijn we er als vliegers erg vaak mee bezig. Er valt inmiddels van alles te verzamelen aan informatie en de website van het KNMI is een voordehandliggend beginpunt. Helaas worden we ook daar beperkt, want ze hebben het weer daar zo goed mogelijk verstopt tegenwoordig. Maar de aanhouder wint: wie een code en wachtwoord heeft bemachtigd vindt er METARs, TAFs en het Weerbulletin kleine luchtvaart.

Het is informatie waar we niet omheen kunnen - de wet stelt...

Door Arie Nijman

Vond een oude aantekening over veranderingen in leerdoelen onder de EASA-regelgeving. Wat hebben we na een paar jaar vliegen nog paraat, vroeg ik me af. Een kleine greep uit een groot document.

En dit gaat alleen over meteorologie . . .

  • Fronten enkel arctisch en polair.
  • Toevoeging, definitie en karakteristieken cold air pool.
  • Depostitie is de nieuwe term voor de aggregatietoestand van vast naar damp.
  • Lokale wind: enkel Mistral, Bora en Scirocco.
  • De tijdsduur van valwinden.
  • Toevoeging definitie en verschil waterhoos/stofhoos.
  • De ontwikkeling van regen, motregen en sneeuw behoeft niet
  • ...

Pagina's